Zwarte Pieten, de knechten van Sinterklaas

De Sinterklaas komt nooit naar Nederland zonder zijn Zwarte Pieten en meestal neemt hij er ook minimaal twee mee naar zijn bezoekjes aan kinderen. Als de Pieten erg druk zijn, kan het ook wel voorkomen dat er maar eentje met de Sint mee komt. Zwarte Pieten zijn de knechten van Sinterklaas en helpen hem met alles wat hij doet.


Zwarte Piet

Sinterklaas heeft wel honderden Zwarte Pieten die hem allemaal met iets anders helpen. Wegwijspiet helpt hem de goede weg te vinden, Pakjespiet zorgt ervoor dat alle pakjes mooi ingepakt zijn en dat er een naam op staat, Dichtpiet maakt alle prachtige Sinterklaasgedichten en bijvoorbeeld Testpiet zorgt ervoor dat de cadeautjes voor de kinderen veilig zijn. Zwarte Pieten helpen de Sint dus eigenlijk overal bij. Ze zijn de beste vrienden van de Sint en zorgen ervoor dat de Sint zich prettig voelt. Bij bezoekjes houden zij de staf en het boek vaak vast en maken ze de kinderen aan het lachen.


De gekleurde pakken

Zwarte Pieten zijn te herkennen aan hun mooie gekleurde pakken. Normaal lopen mensen nooit in deze kleding, maar de Zwarte Pieten dragen niks anders dan deze kleding. De kleding is dan ook erg makkelijk voor de Pieten. De broeken zijn los en kort, waardoor de Pieten makkelijk en snel kunnen bewegen. Dat is zeker in de nachten heel belangrijk als ze over de daken springen en rennen op pakjes te bezorgen. Natuurlijk dragen ze onder hun broek nog een mallot om hun benen warm te houden. Het kan wel erg koud worden als het donker is en het is niet de bedoeling dat de Pieten ziek worden. De lange mouwen van hun trui en hun grote gekleurde muts beschermen de Pieten ook tegen de kou, de wind en de regen. Zwarte Pieten houden erg van kleuren, waardoor er maar weinig Pieten zijn met een zwart of wit pak.


De huidskleur van Zwarte Piet

Niet alle Zwarte Pieten hebben dezelfde kleur huid. Sommigen hebben een zwarte huid en anderen hebben meer een bruinige huid. Eigenlijk is dit ook heel logisch. Tenslotte zijn ook alle kinderen verschillend. Er zijn kinderen met een roze huid, een blanke huid, een bruine huid of bijvoorbeeld een heel donkere kleur huid. Niemand is hetzelfde en ook de Pieten niet. Zwarte Pieten zijn ook gewoon mensen, net als je vader en je moeder, je broertjes of je zusjes en de juffen en meesters op school. Zwarte Pieten zien er wat anders uit omdat ze uit een ander land komen en bijzondere kleren aan hebben. De Pieten worden Zwarte Pieten genoemd, omdat ze wel altijd een donkere kleur hebben. Het is niet handig om sommige Pieten de naam Zwarte Piet te geven en anderen de naam Bruine Piet, daarom worden ze allemaal gewoon Zwarte Piet genoemd, ook als ze een beetje een bruine kleur hebben.


Zijn Zwarte Pieten dom?

Veel kinderen denken dat Zwarte Pieten heel dom zijn, maar eigenlijk is dat niet zo. Het is wel zo dat veel Pieten een beetje onhandig zijn en vaak kleine ongelukjes hebben, zoals een pepernoot in de fietsband. Zwarte Pieten zijn allemaal slim in iets anders, net als mensen. Sommige mensen kunnen heel goed rekenen en andere mensen niet, terwijl veel mensen heel goed zijn in taal en andere mensen hier juist weer niet zo goed in zijn. Daarom hebben ook alle Pieten een bijpassende naam. Een goed voorbeeld hiervan is de Weetnietwatpiet. Deze Piet is net lid van de Club van Sinterklaas en op de avond dat de Pieten een optreden zouden doen voor de Sint wist deze Piet niet wat hij moest doen. Hij probeerde maar wat en kwam er zo achter dat hij heel goed kon goochelen. Vanaf dat moment werd hij Hokuspokuspiet genoemd.


Zijn alle Pieten jongens?

Omdat Piet een jongensnaam is zou je denken dat alle Pieten ook jongens zijn, maar eigenlijk is dat niet waar. Een heel bekende meisjespiet is Testpiet. Zij is te herkennen aan haar mooie strikken in haar haren, haar bijzondere pak, haar meisjesstem en bijvoorbeeld haar extra mooie oorbellen. Eigenlijk is Piet ook niet echt een jongensnaam bij de Zwarte Pieten, maar gewoon een naam voor deze hulpjes van de Sinterklaas. Er zijn wel meer jongenspieten dan meisjespieten.

 

muziek

 

fotos

 

video