Meer over het pak van de Sint

De albe
Onder de mantel van de Sint zie je een witte jurk. Dit is eigenlijk een soort onderkleed om de Sint lekker warm te houden. Het kleed is zo lang, omdat dan de benen van de Sint niet koud worden door de wind en niet nat van de regen. Als het erg koud is heeft de Sint nog een onderkleed aan. Dat is een paarse, want Sinterklaas houdt ook erg van de kleur paars.


De klingel
Natuurlijk moet de albe goed om de Sint heen gebonden worden, anders waait deze open en vat de Sint kou. Sinterklaas mag geen kou vatten als hij in Nederland is, want dan zitten alle kinderen voor niets op hun cadeautjes te wachten en is er geen Sinterklaasfeest. Het onderkleed wordt met de klingel om de middel van de Sint vast gemaakt. Eigenlijk is de klingel dus gewoon een soort riem die wij om onze broek heen doen. De klingel van de Sint moet natuurlijk wel goed bij zijn pak passen. Daarom draagt hij een gouden koord.


De stola
Sinterklaas heeft altijd een mooie sjaal om zijn nek hangen die aan de voorkant erg lang is. Daarom komt deze sjaal nog ver onder zijn lange baard vandaan. De Sint heeft een paar sjaals, maar het liefst draag hij zijn rode sjaal met gouden versiersels. Deze sjaal past natuurlijk ook het best bij zijn mijter en zijn jas.


De mantel
De jas van de Sint heet eigenlijk een mantel en is altijd rood met gouden versiersels. Natuurlijk heeft de Sint een lange mantel nodig om beter tegen de kou te kunnen. Als de Sint in de nacht op pad gaat met zijn paard Americo kan hij de mantel ver over de kont van zijn paard leggen, zodat de Sint en zijn paard het lekker warm hebben als ze over de daken lopen om de pakjes te bezorgen.


De mijter
Misschien is de mijter van de Sint wel zijn belangrijkste kledingstuk. De Sint vindt dat hij de deur niet uit kan zonder zijn mijter. Dat komt ook omdat de Sint erg lang haar heeft en dit zou allemaal in zijn gezicht waaien als hij geen hoed draagt. Zeker als hij pakjes gaat bezorgen is het natuurlijk erg gevaarlijk als de Sint niet kan zien waar hij is. De mijter van de Sint is rood met goud en loopt in een mooie punt. Heel veel kinderen maken een mooie mijter voor de Sint van papier. Natuurlijk neemt Sinterklaas altijd alle cadeautjes van kinderen mee naar Spanje, waar hij ze in zijn paleis zet.


De staf
Iedereen kent de gouden staf van de Sint wel. De Sint gaat nooit weg zonder zijn staf en als hij op zijn paard zit, dan draagt een van zijn pieten deze. Natuurlijk is de Sinterklaas erg oud en kan hij niet zo heel snel meer lopen als de kinderen, maar eigenlijk wil de Sint dit niet toegeven. Hij vindt het zo leuk om bij de kinderen te zijn dat hij zijn staf gebruikt om beter te kunnen lopen en de kinderen bij te kunnen houden. Als de kinderen gaan rennen, dan kan de Sint dat natuurlijk niet en heeft hij zijn paard nodig.


De handschoenen
Sinterklaas heeft twee paar handschoenen. Meestal draagt hij zijn mooie witte handschoenen, maar soms heeft hij ook zijn paarse aan. Als hij zijn paarse onderkleed draagt vindt hij het vaak mooier om dan zijn paarse handschoenen daarbij aan te trekken. Over zijn handschoenen draagt Sinterklaas een mooie grote ring met een rode glimmende diamant erin. Deze ring is voor de Sint erg belangrijk en hij vergeet hem bijna nooit om te doen.

 

muziek

 

fotos

 

video