Americo, het paard van Sinterklaas

Americo of Amerigo?
Soms wordt de naam Americo ook wel met een g geschreven, Amerigo. Dit komt omdat er verschil zit in de Nederlandse naam en de Spaanse naam. In Spanje wordt de letter g heel veel gebruikt, veel meer dan de letter c. Wel is het zo dat Americo en Amerigo op dezelfde manier wordt uitgesproken, namelijk als Ameriko. Er zijn veel kinderen die ook graag een briefje voor het paard achterlaten in de schoen als ze wat eten of drinken voor het paard neerzetten. Sommige kinderen maken zich een beetje zorgen of het briefje wel gelezen wordt als de naam verkeerd geschreven staat, maar dit is niet nodig. Eigenlijk is Americo en Amerigo allebei goed en ook als je het per ongeluk met een k schrijft zal de Sint het briefje voor zijn paard meenemen en het voorlezen.

Wat voor paard is Americo?
Americo is een schimmel. Schimmels zijn paarden die van kleur veranderen als ze ouder worden. De meeste schimmels worden gewoon met een donkere vacht geboren en deze wordt steeds lichter. In de eerste jaren worden schimmels een beetje gevlekt, wit met bruin, zwart of grijs, en later worden de paarden steeds lichter. Toch is Americo een heel bijzonder paard. Het paard van Sinterklaas is namelijk bijna helemaal wit en dat komt bijna niet voor bij schimmels.

Eigenschappen van Americo
Sommige kinderen zijn een beetje bang voor paarden, omdat ze zo groot zijn en behoorlijk grote tanden hebben. Voor Americo hoeft niemand bang te zijn. Het is een heel lief paard en dat moet ook wel, want de Sint neemt het paard vaak mee naar plaatsen waar heel veel mensen zijn. Americo is erg slim en heel sportief. Hij kan eigenlijk alles wel. De meeste paarden kunnen niet over daken rennen en springen, maar Americo doet het al zo lang dat het eigenlijk vanzelf gaat. Het paard van Sinterklaas is erg trouw aan de Sint. Nooit laat Americo de Sinterklaas alleen en het paard gaat met niemand anders mee, behalve met de Sint en de Zwarte Pieten.

Cadeautjes voor Americo
Iedere nacht moet Americo heel veel kilometers achter elkaar lopen over de daken van Nederland. De wind, de regen en de kou zorgen er regelmatig voor dat het paard moe wordt en langzamer gaat lopen. Gelukkig zijn er heel veel kinderen die een cadeautje voor Americo bij hun schoen leggen. Vaak is dit een beetje stro, een bakje water of een paar worteltjes. Hier wordt Americo heel erg blij van. Als hij iets lekkers heeft gegeten en weer een beetje water heeft gedronken heeft hij weer veel meer energie en kan hij snel op pad om alle andere kinderen ook hun pakjes te brengen. Als Americo verhaaltjes krijgt van de kinderen, dan lezen de Pieten deze aan het paard voor en de tekeningen voor Americo worden in zijn stal in Spanje opgehangen. Americo lust graag hooi, appels, peren, worteltjes en winterpenen, gras en bijvoorbeeld sla. Een beetje koud water vindt hij ook altijd erg lekker.

Komt Americo ook uit Spanje?
Americo is geboren in Spanje en is altijd het paard van Sinterklaas geweest. Hij gaat ieder jaar met de Sint mee op reis en de rest van het jaar woont Americo op het landgoed van de Sinterklaas. Bij het kasteel van de Sint is er een heel groot weiland waar Americo de hele dag vrij kan rondlopen. Er is een speciaal gebouw waar het paard iedere dag verzorgd wordt door een aantal Pieten. Zij wassen het paard, kammen de manen en verzorgen de vacht en de benen. Een goede dierenarts komt elke week langs om te controleren of Americo goed gezond is en om te kijken of de hoeven nog in orde zijn. Bij het weiland ligt een mooie grote stal met een groot zacht bed, heel veel stro en hooi en grote water- en voerbakken. Aan de muur hangen alle tekeningen die de kinderen voor Americo hebben gemaakt. Hier slaapt Americo, lekker warm en lekker zacht. 

muziek

 

fotos

 

video